Tvister mellan ägarna i verkligheten del 1


Per Englund Rydberg
Publicerat 11/9/2015 i Bolagsregler

Partnerskap utan aktieägaravtal

 Med detta blogginlägg vill vi beskriva en tvist mellan ägarna i ett aktiebolag från en ny vinkel. Jag bortser från korrekta hänvisningar till lagrum som ofta får texten att blir mer tungläst. Vi försöker även beskriva inlagorna till tingsrätten så att det blir lättläst även för den som inte är bekant med juridikens värld. Berättelsen kommer att läggas upp som fler delar och vi hoppas att ni vill följa tvisten till det ”bittra” slutet.

Beskrivningen bygger på ett fall från verkligheten där ägarna i ett aktiebolag var oense med varandra och konflikten eskalerade och hamnade till slut i domstol? Vi kommer att beskriva omständigheterna som utlöste konflikten, taktiska överväganden, processkostnader, utfall.

Parterna i denna konflikt har inte upprättat ett aktieägaravtal. Ägarstrukturen i aktiebolaget har tidigare varit rörig med flera delägare och aktieägaravtal har tidigare upprättats men aktieägaravtalet har blivit uppsagt eller/och ogiltigt p.g.a. av helt nya delägare. Utgångsläget är att endast bolagsordning och aktiebolagslagen är tillämplig. Värdet på aktiebolaget kan uppskattas till 10 miljoner (före tvisten)

Det är viktigt att känna till att Mi är en så kallad nyckelperson och har stor kännedom om den dagliga verksamheten samt även har direktkontakt med företagets största kunder.

Vi har sålunda en majoritetsägare (M) som äger 80 % av aktierna och en minoritetsägare (Mi) som innehar 20 % av aktierna (lika många röster). Mi utgör ensam styrelse. M bestämmer sig för omfattande ändringar i aktiebolagets verksamhet vilket Mi motsätter sig. Det finns endast ett sätt för M att verkställa ändringarna, genom att kalla till en extra stämma och avsätta Mi från sitt styrelseuppdrag och istället välja in sig själv (eller ombud) vilket också sker.

Innan Mi avsätts från sitt styrelseuppdrag uppmärksammas ett antal transaktioner vars laglighet kan ifrågasättas och utfördes när M tidigare satt i styrelsen. Anmälan (från Mi, styrelsen) om misstänkt brottslig aktivitet skickas till revisor och ekobrottsmyndigheten.

Fortsättning följer  

Hälsningar Per Englund Rydberg per@startabolag.com 08 54 54 54 54

 

Välkommen till Startabolags blogg!

Här presenteras nyheter som rör företagande, lagändringar, skatteregler, allmänna tips mm.

Bloggen uppdateras av Per Englund Rydberg och Tom Thorén. Mycket nöje!