Ombilda enskild firma till Aktiebolag


Per Englund Rydberg
Publicerat 8/26/2019 i Aktiebolag

Det kan vara både komplicerat och enkelt att ombilda enskild firma till aktiebolag. Om den enskilda firman inte gjort skattemässiga avsättningar (expansionsmedel och periodiseringsfond) så sker ingen ombildning i praktiken. Ni köper exempelvis ett lagerbolag från Startabolag AB här. Därefter upprättar ni en checklista över avtal som du ska överföra till aktiebolaget. Sedan bestämmer du ett datum då du köper och säljer tjänster/varor från aktiebolaget istället från enskilda firman.

Checklista när du ska ombilda enskild firma till aktiebolag

Checklistan skiljer sig beroende på din verksamhet, men här är ett exempel på vilka olika avtal enskilda firman kan innehålla:
  • Domänleverantörer
  • Molntjänster
  • Konsultuppdrag med klienter
  • Hyresavtal som du ska föra över till aktiebolaget
Den enkla vägen för att ombilda enskild firma till aktiebolag, som vi nämnde ovan, är den vanligaste. Det innebär att du lämnar in inkomstdeklaration året efter för den enskilda firman och avregistrerar därefter företaget hos Bolagsverket.

Det finns en mer komplicerad väg att gå vid ombildning av enskild firma

Det komplicerade förfarandet för att ombilda enskild firma till AB kräver dock lite mer avancerad ekonomisk rådgivning. Anledningen till det är att du som företagare kan hamna i en likviditetskris om skattemässiga avsättningar som du ska skatta fram direkt (”flyter” upp till beskattning). Detta kan du undvika, men det kräver planering. Det är då även viktigt att aktiebolaget är registrerat hos Bolagsverket innan du kan inleda en ombildning.

Ombilda enskild firma till aktiebolag enkelt med lagerbolag från Startabolag

Men det vi rekommenderar är att köpa du ett lagerbolag av Startabolag. Vi sköter hela processen och registrerar om aktiebolaget hos Bolagsverket och registrerar bolaget hos skatteverket (moms, f-skatt, arbetsgivarregistrering). Processen sker digitalt med BankID. Det finns dock en mellanlösning för enskilda firmor med avsättningar till exempelvis periodiseringsfond. Innebörden av det är att du driver aktiebolaget och den enskilda firman parallellt tills ni har kontroll över likviditeten (latenta skatten).

Om periodiseringsfond

Den avsättning som du gjort till periodiseringsfond måste du återföra till beskattning senast sjätte året efter det år du gjorde avsättningen. Det här betyder att du kan ha sex fonder samtidigt. Du måste däremot återföra alla dina fonder på en gång om du slutar att bedriva näringsverksamhet, säljer verksamheten eller går i konkurs. Ett flertal företagare har missat detta eller har erhållit bristfällig rådgivning och hamnat i ekonomisk kris. Den latenta skatteskulden som ska du ska betala kan komma som en överraskning. När det gäller Handelsbolag så gäller ovan i stort sett förutom den komplicerade processen som blir ännu mer komplicerad.

Kontakta gärna oss för mer information

Hälsningar Jur. kand. Per Englund Rydberg 08 54 54 54 54/ 070 765 50 48 per@startabolag.com

 

 

Välkommen till Startabolags blogg!

Här presenteras nyheter som rör företagande, lagändringar, skatteregler, allmänna tips mm.

Bloggen uppdateras av Per Englund Rydberg och Tom Thorén. Mycket nöje!