Högre skatt för Aktiebolag


Per Englund Rydberg
Publicerat 9/27/2016 i Skatteregler

Fåmansföretagsutredningen (3:12-utredning). Beskattning av Aktiebolagets delägare

Fåmansföretagsutredningen (3:12-utredning) skulle lägga fram sina förslag nästa månad (under september) men datumet har flyttats fram till november 2016. Vi kan nu i alla fall gissa att skattehöjningar träder i kraft tidigast 1 jan 2018.  Det vi med säkerhet vet att det inte blir några skattesänkningar för oss hårt arbetande företagare med redan världens högsta marginaskatter.

Jag och många andra "experter" tror att skatten på lågbeskattad utdelning (gränsbeloppet) höjs från 20 till 25 %. Vad som händer med olika belopp, hur de ska räknas ut etc (lönesummeregeln och schablonbelopp) är mer osäkert. Det värsta scenariot skulle vara om utredningen föreslår begränsningar i redan sparade utdelningsutrymmen (gissningsvis 500 miljarder).

Om vi företagare ska betala upp emot 75 % i marginalskatt utan att kunna ta ut en mindre del i lågbeskattad utdelning (avkastning på kapital) så tar vi död på våra duktiga entreprenörer och företagsklimatet i Sverige. Det är dags att planera vinstutdelningar under 2017 redan nu

Hälsningar Per Englund Rydberg jur kand

 

Välkommen till Startabolags blogg!

Här presenteras nyheter som rör företagande, lagändringar, skatteregler, allmänna tips mm.

Bloggen uppdateras av Per Englund Rydberg och Tom Thorén. Mycket nöje!